BLÍŽÍ SE ZIMA !

07.10.2008 07:51

 

BLÍŽÍ SE ZIMA  A TAK I OBDOBÍ BYLINKOVÝCH ČAJŮ

Co bychom o nich měli vědět:

 

Bylinkové čaje jsou nejobvyklejší a nejjednodušší formou přípravy léčivých bylin. Bylinkové nápoje dělíme na několik druhů dle jejich citlivosti a uvolňování účinných složek.

Maceráty se připravují vyluhováním bylinek studenou nebo vlažnou vodou. Byliny se zalijí a nechají vyluhovat několik desítek minut až hodin. Po vyluhování se bylinkový nápoj zcedí. tento způsob se používá například u kořene lékořice.

Odvar z bylinek připravíme v zakryté nádobě, po dobu 10ti až 20ti minut bylinky vaříme, poté je necháme dalších 15 minut vyluhovat.

Tinktury a sirupy jsou méně častýmí způsoby využití bylinek při domácím zpracování a jsou spíše vyráběny farmaceutickými firmami. Tinktury se připravují naložením bylin nebo jejich směsí do lihu po dobu až několik týdnů. Jejich výhodou, při správném skladování na chladném neosvětleném místě jejich dlouhodobá stálost a vysoký obsah účinných látek. Sirupy jsou vyráběny jako směsi bylin a cukerného nálevu kde cukr funguje mimo svou chuťovou vlastnost i konzervačním způsobem.

Šťávy z čerstvých bylin jsou méně častou formou využívání léčivých rostlin než například bylinné čaje. Jejich použití je komplikované z důvodu nutnosti dostupnosti čerstvě nasbíraných bylin těsně před použitím. Výhodou čerstvých bylin je velmi vysoký obsah léčivých látek v přírodní, nezměněné podobě.

Jak skladovat správně bylinky

Stejně významné jako správný sběr bylinek a jejich sušení je i jejich vhodné uskladnění. Sušené bylinky je nejlépe skladovat v papírových karónech nebo papírových pytlích. Uskladnění bylin je nejvhodnější na suchém a chladném místě se stálou teplotou a dobrou ventilací vzduchu. Střídání teplot je nevhodné k uskladnění protože může způsobit zvlhnutí bylin. Všeobecně platí že před uskladněním musí být rostliny dobře usušeny.

Zcela nevhodném pro skladování bylinek jsou plastové nádoby a pytlíky ve kterých se mohou byliny znehodnotit. Často opomíjené a přesto velmi důležité je důkladné popisování jednotlivých balení s bylinkami nejen názvem, ale i datem sběru. většina léčivých bylin ztrácí časem na účinnosti a je vhodné je upotřebit do roka od jejich sběru. U některých bylinek však existují i vyjímky a některé z nich dokonce časem získávají optimální vlastnosti.

Něco o správném sušení bylin

V této kapitole si povíme něco o sušení bylinek. Sušení bylin je hned následují krok po jejich sběru. Sušení je nejběžnějším způsobem úpravy léčivých rostlin. K sušení bylin je zapotřebí přejít pokud možno co nejrychleji, aby se zabránilo rozkladu účinných látek. při sušení bylin je ovšem důležité zachovávat optimální teplotu vhodnou pro daný tip bylin. Jednoduchým způsobem lze poznat že je rostlina dobře usušená. Poznáme to podle toho že se rostlina dobře láme. V usušených rostlinách klesne obsah vody obvykle na 10 až 15 procent a proces rozkladu účinných látek se tím zastaví. Důležité je při sušení bylinek zachovávat určitá pravidla. Především se vyvarovat sušení rostlin na přímém slunci po celou dobu sušení. Obzvlášt rostliny které rostou ve stínu, není vhodné sušit na přímém slunci, došlo by tím ke ztrátě zbarvení a velkému úbytku léčivých látek. Ideální je nechat rostliny na slunci pouze zaschnout a zbytek sušení dokončit na stinném místě. Důležité je vědět že každá část rostliny vysychá jiným tempem, například listy vysychají mnohem rychleji než stonky rostlin. Pokud se budeme držet těchto základních pravidel, bude obsah léčivých účinných látek v bylinách po sušení zachovaný v co nejvyšší míře a léčivé účinky budou maximální.

Máte nějaký vlastní typ na bylinný čajík napište dole je prostor pro diskuzi.............

—————

Zpět


Typy na domácí bylinné čajíky......

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.